Urkund plagiaatscanner

Vanaf 1 september 2020 gaan we gebruik maken van de plagiaatscanner Urkund.

Wat is Urkund?

Urkund vervangt Ephorus.
Het (tekst) bestand dat een student inlevert bij een opdracht, wordt vergeleken met eerder door studenten van Avans ingeleverde bestanden en met teksten van het Internet. Op basis van deze vergelijking wordt een rapport samengesteld waarin overeenkomstige teksten gesignaleerd worden. De mate van plagiaat wordt in een percentage uitgedrukt.
Voor tips om plagiaat te voorkomen kun je hier verder lezen.

Een Urkund opdracht klaarzetten in Blackboard

• Controleer of de Edit mode op ON staat
  • Selecteer op het tabblad Assessments Assignment en maak een nieuwe opdracht aan.

(Een al bestaande opdracht kan d.m.v. de Edit mogelijkheid ook achteraf worden aangepast naar een Urkund opdracht)

• Vul een zinvolle naam in voor de opdracht
  • Schrijf een instructie voor de student in het instructieveld en klik daarna op het uitschuiflijstje bij de Mash-up knop. Selecteer hierna Urkund Plagiarism Checker
  • Nu kom je in het volgende scherm:
  • Laat het adres achter Educator Account onveranderd en zet op de gewenste plaatsen een vinkje.

(1) Moet aangevinkt staan om de scan uit te laten voeren.
(2) Deze optie zorgt ervoor dat de student zelf ook een rapport van de scan zal ontvangen in de vorm van een link bij de feedback die de docent geeft.
(3) Als deze optie is aangevinkt zal er in het Grade Center een aparte kolom komen waarin de similariteit-scores zichtbaar worden.
(4) Deze laatste optie maakt het mogelijk om op plagiaat te controleren bij opdrachten die al waren ingeleverd op het moment dat de Urkund optie geactiveerd wordt.
(5) Sluit af door op Submit te klikken.

• Hierna zal het er ongeveer als hieronder uitzien. Er is een Urkund icoontje zichtbaar bij de instructie.
  • Nu moeten nog de gebruikelijk zaken als de Due Date en beschikbaarheid van de opdracht ingevuld worden. Sluit af door op Submit te klikken.

Het resultaat van de plagiaatscan bekijken

Via het Grade Center kun je als docent het ingeleverde werk beoordelen. In datzelfde scherm heb je de mogelijkheid om het scanrapport te bekijken.

• Klik op het uitschuiflijstje dat bij de pijl wordt aangewezen.

• Er opent een nieuw window:
  • Hierin staat de link naar het scan rapport. Kopieer deze link vanaf https:// tot het einde en plak het in het adres veld van een nieuw browser-tabblad om het gedetailleerde rapport te bekijken.
  • Als je had aangevinkt dat er een aparte kolom in het Grade Center moest komen met de scores, dan zul je iets zien dat lijkt op onderstaande voorbeeld.
  • In bovenstaand voorbeeld zie je dat de plagiaatscore 100% is.  Als je op de grijze chevron klikt kun je kiezen voor View Grade Details
  • Je ziet daarna het volgende scherm met daarin een directe link naar het scan rapport.
  • Het scan rapport:

Meer informatie over het interpreteren van het scanrapport vind je hier.

Tags: , , , , ,