Blackboard Help

Werken met “Achievements / Prestaties”

print

This Blackboard-Item explains how to use achievements Click here…

Een achievement (“Prestatie” volgens de vertaling in de Nederlandse Blackboard-variant) is een hulpmiddel om voor studenten inzichtelijk te maken “Hoe zij er voor staan” gelijktijdig is het vergelijkbaar met het verdienen van een “badge” bij de scouting, zodra je een nieuwe vaardigheid hebt aangeleerd.

De achievements binnen Blackboard kunnen bestaan uit “Badges” en “Certificates”.

Eerst lichten we hier de docentkant van het verhaal toe (Verderop in deze instructie staat de student-zijde)

. Ga binnen jouw Course naar een “Content-area” (in ons voorbeeld is dit “Documenten”)

 • Klik op “Documenten”

 • Beweeg de muis over “Tools” en klik op [Achievements]

Staat hier bij jou geen “Achievements of prestaties” tussen? Zet dan de tool binnen deze Course aan. Hoe dat werkt lees je hier…

Nu opent zich het scherm “Create Achievement”.

 • Geef een toepasselijke naam in voor deze Achievement, kies eventueel een kleur voor de naam en klik op [Apply]

De locatie waar het Achievement wordt opgeslagen is standaard het Content-area waar je zojuist bent begonnen. (“Documenten” in dit geval) Indien je dat wenst kun je via de [Browse] knop een andere plaats binnen de Course selecteren.

 • Bij “Achievement Type” heb je de keuze uit:
  1. Custom (Hierbij kan de “beloning” zowel een Badge als een Certificate zijn)
  2. Course completion (Hierbij is een Certificate een vereiste als “beloning”, ook kun je desgewenst ook nog een “Badge” toevoegen)
  3. Milestone (Hierbij kan de “beloning” uitsluitend een “Badge” zijn)

Kies je hier “Custom” dan is het raadzaam om hier nog een naam mee te geven aan jouw “Custom-Achievement”

 • Vink bij “Visible to students before receiving” aan of ze de beloning al mogen zien, alvorens ze hem hebben verdient. (Het kan motiveren als je ziet dat je nog een hele reeks beloningen kunt behalen, het kan echter ook wenselijk zijn deze niet vooraf al te willen tonen)

Geef desgewenst nog een omschrijving mee, deze kan inzichtelijk maken waarom je deze badge ontvangt.

In onze instructie kiezen we “Custom” zodat je zelf kunt bepalen, waarbij de student een “Badge” kan verdienen.

 • Klik nu op [Define Triggers]

Er opent zich een nieuw scherm, waarin je allereerst jouw “Custom-rule” een naam dient te geven.

Bij “Display After” Kun je instellen vanaf wanneer men de beloning mag zien.
Bij “Username” heb je de optie om de badge toe te kennen aan één of meerdere specifieke gebruikers, geef de gebruikersnaam in of klik op [Browse] om naar de bewuste gebruiker te zoeken. Scheid meerdere gebruikersnamen d.m.v. een komma. (tussen de verschillende gebruikersnamen)
Wij kiezen er voor geen namen in te geven, zodoende geldt deze regel voor alle studenten in deze Course.

Onder “GRADE” kun je bij “Select a Grade Center column” kiezen op welke kolom deze regel van toepassing is.
Je kunt aanklikken dat de gebruiker minimaal 1 poging moet hebben voor dit item en je kunt bepalen bij wat voor een “Score” of “Percentage” de student een Badge krijgt. (In dit voorbeeld kiezen wij voor “Percent” “Less than or equal to” “40” hiermee krijgt iedereen die laag scoort een beloning, natuurlijk is dit slechts ter illustratie)

Vergeet hier niet op [Add Item] te klikken, dat zorgt ervoor dat de door jou ingestelde waarden als regel worden toegevoegd.

Vervolgens kun je onder “REVIEW STATUS” ook nog vereisen dat een gebruiker eerst bepaalde content beziet alvorens hij de beloning ontvangt, dit is echter niet noodzakelijk.

 • Klik nu op [Select Reward]Het volgende scherm komt in beeld.
 • Geef hier een “Issuer Name” in, denk hierbij aan een combinatie van Avans en bijvoorbeeld jouw initialen.
 • Je kunt bij “Expiration Date” ook ingeven wanneer jouw beloning weer verloopt, of tot wanneer deze geldig is: “Valid for .. days/weeks/months/years
 • Je kunt nu een “Certificate” aanklikken, de kleur geeft aan in welke kleur de tekst geplaatst zal worden.
 • Klik op [Preview Certificate] Klik hier voor een voorbeeld… (Je hoeft geen certificaat te selecteren, je kunt er ook voor kiezen om alleen maar een “badge” uit te delen.)

 • Wij kiezen hier voor een Badge. Je kunt kiezen uit de standaard-badges, of zelf een plaatje uploaden om te gebruiken als badge.
 • Klik in dat geval op [Browse My Computer] en blader naar het plaatje toe, klik deze aan en klik op [Open]
 • Klik nu op [Upload Badge]
 • Hierna komt jouw afbeelding in het overzicht van badges en kun je deze ook aanklikken.
 • Klik nu op [Save and Exit]
 • Je komt nu in het overzicht-scherm van “Achievements” waar de zojuist door jou aangemaakte achievement ook in beeld staat. Iedereen die nu de gevraagde score behaald binnen de opgegeven kolom zal deze “beloning” ontvangen.Je kunt er voor kiezen om in het Coursemenu via “Add Toollink” een “Achievements” pagina op te nemen in jouw Coursemenu, zodat de student in één oogopslag ziet welke achievements hij al binnen heeft.

  Hoe werkt het voor de student?
  De student gaat dezelfde Course binnen en doet de test waaraan deze “Achievement” is gehangen, aan het eind van de test, krijgt hij indien hij aan de voorwaarden voldoet het volgende scherm in beeld.

  In de groene balk staat de melding dat je een Achievement hebt verdient, klik je hier op [View now], kom je op de achievement-pagina, doe je dit niet kun je later naar de pagina waar de docent de “Achievement-tool” heeft aangeboden (binnen het Coursemenu) gaan, klik op de link waarachter hij de achievements heeft gehangen en het volgende scherm komt in beeld.

Tags: ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: